11,000FaniÎmi place

Artista Zilei – Donna Summer

Titlul de „Regină a Muzicii Disco” atribuit Donnei Summer nu a fost un moft extravagant. Ea a fost o vocalistă extrem de talentată, formată ca solistă de gospel, dar s-a remarcat și prin capacitatea de a scrie melodii, prin prezența magnetică de pe scenă și prin alegerea inteligentă a colaboratorilor de studio, toate acestea având ca rezultat un succes susținut. În partea a doua a anilor ’70, ea a ocupat primul loc în clasamentul de club din revista Billboard de 11 ori, cu materiale muzicale de înaltă calitate, între care extaziantul „Love To Love You Baby” (1975), inovatorul „I Feel Love” (1977), o variantă la „MacArthur Park” (1978) transformată radical și una dintre cele cinci înregistrări ale ei câștigătoare a premiului Grammy, „Hot Stuff” (1979).

 

Aceste cântece întruchipau era disco prin muzicalitatea lor îndrăzneață și prin erotismul lor dezinhibat. După ce disco, subgenul muzical pe care ea l-a dominat, s-a stins, Donna a făcut mult și pentru evoluția muzicii dance. Datorită imnului feminist „She Works Hard for the Money” (1983), ea a devenit o vedetă MTV și a continuat să urce în clasamentele de club cu single-uri de house cu influențe disco până în 2010, la 35 de ani de la debutul ei fulminant. The Queen of Disco a murit de cancer la plămâni în 2012 și a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame în anul următor.

 

Ne amintim de ea (și unii dintre noi de tinerețea noastră „revoluționară” din discoteci), la Big FM, miercuri 6 aprilie.

Te-ar mai putea interesa