11,000FaniÎmi place

Artiștii Zilei – Pink Floyd

Ambițioasa capodoperă psihedelică a celor de la Pink Floyd, care împlinește o jumătate de secol, albumul ‘The Dark Side of the Moon’, considerat unul dintre cele mai mari albume de rock din toate timpurile, abordează teme grele precum lăcomia, conflictualitatea, religia, mortalitatea și bolile mintale, și a fost lansat la Londra de Harvest Records, subsidiară EMI, în 1 martie 1973. În ciuda faptului că a staționat pe locul 1 doar pentru o singură săptămână, albumul avea să dețină recordul pentru cele mai multe săptămâni (peste 800!), în clasamentul american Billboard 200, unde a fost o prezență constantă timp de 15 ani, de la lansarea sa și până în 1988 și a reintrat la sfârșitul anului 2009.

 

Se estimează că albumul s-a vândut în peste 50 de milioane de exemplare în întreaga lume, însă moștenirea sa artistică este, fără îndoială, lucrul cel mai important. Înregistrat în studiourile EMI – Abbey Road din Londra între mai 1972 și ianuarie 1973, după ce a fost dezvoltat și repetat în timpul unei serii de spectacole live susținute în lunile precedente, ‘The Dark Side of the Moon’ este expresia supremă a măiestriei sonore a trupei Pink Floyd – un album conceptual psihedelic de nivel olimpian care, în ciuda faptului că este foarte puternic ancorat în vremurile în care a fost creat, își păstrează capacitatea de a uimi și acum, în era digitală.

 

Miercuri, 1 martie, vă invit pe frecvențele Big FM să explorăm împreună capodopera de studio a grupului Pink Floyd din 1973. Ne puteți găsi la adresele: 92.6 FM (Dv) / 88.9 FM (Hd) / www.bigfm.ro

Te-ar mai putea interesa