11,000FaniÎmi place

Artiștii Zilei – The Beatles

Grupul The Beatles, originar din Liverpool, Anglia, a luat ființă în 1960. John Lennon (chitară ritmică, voce), Paul McCartney (chitară bas, voce), George Harrison (chitară solo, voce) și Ringo Starr (tobe, voce) au fost principalii membri ai trupei de-a lungul existenței sale. În ciuda faptului că a avut la bază rock and roll-ul și skiffle-ul anilor ‘50, grupul a experimentat ulterior o varietate de alte stiluri muzicale. Ei au stabilit tendințe prin frizurile și garderoba lor, dar și prin comportament și declarații, iar influența lor a continuat pe parcursul schimbărilor sociale și culturale din anii ‘60, datorate creșterii conștiinței sociale.

 

Toți cei patru membri ai trupei au avut cariere solo prospere după ce grupul s-a destrămat în 1970, iar succesul comercial a continuat ca și când trupa nu s-ar fi desființat. The Beatles sunt încă grupul cu cel mai mare succes din punct de vedere critic și comercial din istoria muzicii pop. Este grupul cu cele mai multe albume ajunse Number One (15) din istoria clasamentelor britanice, cu peste 40 de single-uri, albume și EP-uri diferite care au ajuns pe primul loc. În numeroase alte țări au înregistrat un succes financiar similar; conform estimărilor companiei lor de discuri, EMI, vânduseă peste un miliard de discuri la nivel global până în 1985. Nicio altă trupă nu a vândut atâtea discuri în Statele Unite precum The Beatles, potrivit Recording Industry Association of America.

 

The Beatles au fost votați pe primul loc pe lista celor mai mari 100 de artiști din toate timpurile întocmită de revista Rolling Stone în 2004. Aceeași publicație susținea că muzica avangardistă și impactul cultural al trupei The Beatles au ajutat la definirea anilor ‘60 și că impactul lor asupra culturii pop se simte și în prezent. Pentru cea de-a 50-a aniversare a clasamentului Hot 100, revista Billboard a publicat o listă a celor mai bine vânduți artiști din perioada 1958-2008; în fruntea listei: The Beatles.

 

Luni 29 ianuarie vom ‘vedea’ ce s-a întâmplat în cea de a doua parte a activității lor, 1964-1970. Vă aștept la radio Big FM: în Deva pe 92.6 FM, în Hunedoara pe 88.9 FM și on-line la bigfm.ro/live/ And remember, All You Need Is Love! And Music, of corse!

 

T.T.Popa

Te-ar mai putea interesa