11,000FaniÎmi place

Artiștii Zilei – The Beatles

Indiferent ce ar spune unii sau alții, nicio trupă nu a influențat cultura pop așa cum au făcut-o The Beatles. Ei au fost unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în secolul XX și categoric cel mai bun din anii ’60. Erau tinerețea personificată. Au fost de neegalat ca inovatori și au întruchipat rock & roll-ul însuși! În săptămâna a 4-a din aprilie 1964, Beatles au ocupat primele cinci locuri în clasamentul american Billboard Singles, când așa ceva nu se mai pomenise!

 

Au vândut mai mult de un miliard de discuri; iar ‘1’, compilația hit-urilor Beatles Number One apărută în anul 2000, a ajuns pe primul loc în 35 de țări și a devenit cel mai bine vândut album al anilor 2000, la 30 de ani de la despărțirea celor patru fabuloși! Fiecare nouă înregistrare a lor a produs un șoc atunci când a apărut.

 

Ca muzicieni, The Beatles au dovedit că rock & roll-ul poate îmbrățișa o varietate nelimitată de armonii, structuri și sunete; practic, orice experiment rock de mai târziu are un precedent în înregistrările celor 5 Beatles, pentru că la acest capitol trebuie să-l adăugăm cvartetului și pe genialul producător și aranjor George Martin!

 

Ca grup, The Beatles au fost o combinație sinergică între liniile melodice de bas ale lui Paul McCartney, tobele metronomice ale lui Ringo Starr, chitara în stil rockabilly a lui George Harrison, chitara ritmică îndrăzneață a lui John Lennon și cele patru voci fervente ce se combinau și susțineau perfect.

 

Ca personalități, au definit și întruchipat stilul tânărului cool al anilor ’60: inteligent, idealist, jucăuș, ireverențios, eclectic, dar generos și cald. Muzica lor a evoluat de la cântecele de dragoste doar aparent foarte simple cu care au început, până la extravaganțele perfecționiste de studio de mai târziu, stabilind noi standarde pentru atingerea succesului comercial și artistic în muzica pop.

 

T.T.Popa

Te-ar mai putea interesa