11,000FaniÎmi place

Artistul Zilei – Bob Marley

Robert Nesta Marley, emblematica figură a muzicii reggae, a fost primul artist jamaican care a atins celebritatea internațională ducând astfel muzica națiunii sale insulare natale în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.

 

Muzica lui Marley a dat glas problemelor de zi cu zi ale populației jamaicane zugrăvind în culori crude și fără menajamente nu numai situația dificilă a celor săraci și oprimați, ci și devoțiunea spirituală care rămâne și astăzi sursa lor de energie.

 

Susținut de The Wailers, o formație compusă și din alte viitoare vedete (Peter Tosh, Bunny Wailer, Ashton și Carlton Barrett, Lazo, Tyrone Downie, s.a.), Bob Marley a lansat cântece de acum clasice în epoca ska de la începutul anilor ’60, a inventat muzica roots reggae cu albumele din anii ’70 (precum savurosul ‘Catch a Fire’) și a oferit multor milioane de ascultători un prim punct de intrare în universul reggae cu colecția postumă best-of ‘Legend,’ din 1984.

 

Cântecele sale despre credință, devotament și revoluție sunt o moștenire care rămâne vie nu numai prin efortul depus de urmașii săi direcți și de familia sa muzicala extinsă, ci și prin generațiile de artiști din întreaga lume atinși de geniul său.

 

Era născut în 6 februarie. Ye, man, te aștept marți la radio Big FM! Peace!

 

T.T.Popa

Te-ar mai putea interesa