11,000FaniÎmi place

Artistul Zilei – Dan Andrei Aldea

În cei peste 30 de ani de muncă în studioul de înregistrări, din timpul exilului autoimpus din Germania, numele lui Dan Andrei Aldea avea să apară pe albumele a zeci de muzicieni și de formații din toate genurile muzicale, de la muzica tradiționala bavareză până la rock, pop, folk, dance, reggae, blues, electronica sau country, între care Judy Collins, Noble Mind, Santa Esmeralda, Kid Creole & The Coconuts, Mark Lorenz, Melanie B și (cu precădere în ultimii ani), Saragossa Band, trupă ce lucra într-o vreme exclusiv cu Dan, care cânta, înregistra, aranja și mixa aproape toate instrumentele și chiar și compunea pentru ei.

 

A fost o vreme inginer de sunet și la radio-ul munchenez, a compus muzică pentru film și pentru teatru (și în Germania), și a fost mereu implicat în proiecte muzicale importante, refuzând sec revenirea în țară și reînființarea formației Sfinx. Totuși după 33 de ani, în 2014 s-a întors definitiv în Romania și s-a stabilit inițial la Oradea, orașul natal al celei de a doua soții, Dana. Chiar dacă revenise în Romania a continuat să fie extrem de solicitat în munca de studio și începuse să compună din nou și pentru el însuși. A trăit discret, fără a face valuri (nu era genul), concertând ici și colo, ocazional, acordând interviuri și apărând în emisiuni de radio sau de televiziune de mică anvergură, fără a se bucura, din păcate, de recunoașterea oficială și de onorurile pe care le-ar fi meritat. Doar câțiva dintre vechii săi prieteni, colegi și colaboratori din țară l-au tratat cum se cuvenea…

 

Vă propun să-l ascultăm împreună la radio Big FM pe parcursul zilei de joi, 26 octombrie. 👉 92.6 FM – Deva / 88.9 FM – Hunedoara / bigfm.ro/live/ Nu uitați de emisiunea de la ora 21:00!

 

T.T.Popa

Te-ar mai putea interesa