11,000FaniÎmi place

Artistul Zilei – Elvis Presley

Elvis Presley se află foarte aproape de vârful listei scurte a artiștilor care au schimbat cursul muzicii pop din secolul XX. Nu a inventat el rock & roll-ul, dar a fost, fără îndoială, primul rock star, un cântăreț cu carismă și talent natural, dar și cu o prezență scenică inflamabilă, considerată sexy și periculoasă atunci când Presley a cucerit imaginația Americii cu cele patru single-uri succesive care s-au clasat pe primul loc în 1956. Și-a petrecut următoarele două decenii aproape de vârful clasamentelor, rezistând schimbărilor de modă, eșecurilor autoprovocate și dificilelor reveniri pe măsură ce muzica sa evolua.

 

Nu a abandonat niciodată rock & roll-ul pe care l-a lansat pe primele sale single-uri pentru Sun Records și, dezvoltând rockabilly-ul său primar, a creat o manieră aparte de a cânta balade, dar a făcut și frecvente prospecțiuni în blues, country și soul, puse în evidență cu ocazia celebrei sale ‘reveniri’ de la sfârșitul anilor ’60. Unele adevărate premiere muzicale au fost umbrite de celebritatea fenomenală a lui Elvis, întreținută de un lung șir de filme de serie B în anii ’60 și de spectacole extravagante la Las Vegas în anii ’70 – elemente esențiale în crearea unei imagini care a persistat mult timp după moartea sa prematură din 1977.

 

Mitul lui Elvis a crescut în ciuda absenței sale, ajutat de organizația Elvis Presley Enterprises, Inc. care a încercat să îl mențină permanent în atenția publicului: înregistrările sale au fost reeditate în mod constant, Graceland, casa sa din Memphis, a devenit o atracție turistică, iar filmul biografic ‘Elvis’, realizat de Baz Luhrmann în 2022, l-a prezentat pe Presley unui nou public. Trecerea timpului a ajutat și la evidențierea profunzimii și valorii realizărilor sale muzicale.

 

În mod incontestabil, Elvis Presley a dat startul erei rock & roll, modelând în acest proces sound-ul și atitudinile artiștilor ultimelor patru decenii ale secolului XX, dar și-a construit, de asemenea, o operă distinctă care a reflectat tot ce avea mai bun de oferit muzica americană. Era născut în 8 ianuarie.

 

Vă invit să-l ascultați luni la radio Big FM : Deva 92.6 FM / Hunedoara 88.9 FM / bigfm.ro/live/

 

T.T.Popa

Te-ar mai putea interesa