11,000FaniÎmi place

Artistul Zilei – Gil Dobrică

Televiziunea nu l-a promovat, a apărut pe sticlă foarte rar, așa că nu a fost văzut de foarte multă lume. Era în schimb cunoscut clienților fideli ai barului bucureștean Atlantic, celor care frecventau hotelurile Athénée Palace și Continental și turiștilor de pe litoral. Și totuși, când a apărut în filmul ‘Nea Mărin Miliardar’ era deja celebru! Și asta datorită radioului, care și-a făcut treaba și l-a difuzat frecvent. Acolo l-am auzit și eu prima dată, apoi l-am ascultat la cenaclurile Flacăra și la Serbările Scânteii Tineretului.

 

Nu a avut acea voce inconfundabilă dintotdeauna. Însă, după un timp, Dumnezeu și-a adus aminte de el, dintr-un motiv necunoscut, și l-a blagoslovit! Din păcate, i-a hărăzit aproape aceeași soartă ca și lui Iov, l-a binecuvântat cu un har, în schimb l-a torturat fizic. Era născut în 14 februarie 1946 în comuna Călărași din Dolj, undeva între Bechet și Dăbuleni, la doi pași de Dunăre. Mezinul unei familii cu 9 copii.

 

În copilărie a muncit la câmp, la cules de bumbac, dar iubea să bată mingea de cârpă pe maidan, să pescuiască și să culeagă midii de pe fundul apei. Așa s-a procopsit cu o otită la urechea stângă de care nu s-a mai putut folosi prea bine de atunci încolo. Într-o bună zi a făcut o bronșită și o rinofaringită de toată frumusețea. Erau timpurile în care chirurgii extirpau amigdalele fără a sta prea mult pe gînduri. Operația lui Gil Dobrică a decurs normal, însă după vindecare, surpriză! S-a trezit cu o voce de… afroamerican!

 

Ascultați povestea lui, miercuri, la radio Big FM, pe 92.6 FM în Deva, pe 88.9 FM la Hunedoara și on-line la bigfm.ro/live/ Nu uitați de emisiunea de la ora 21:00! Vă aștept!

 

T.T.Popa

Te-ar mai putea interesa