11,000FaniÎmi place

Artistul Zilei – John Lee Hooker

În timp ce America de după cel de-al Doilea Război Mondial începea să-și revină, un nou stil de blues (electric blues), erupea din Detroit făcând o gălăgie chiar mai mare decât mașinile care ieșeau de pe liniile de asamblare din Motor City USA.

 

Blues-ul dur al lui John Lee Hooker avea o intensitate primordială, apăsătoare, care reflecta realitățile dure și incertitudinile vieții urbane de la acea vreme, chiar dacă contextul muzicii și formele sale modale continuau să se inspire din ceața mlaștinilor Deltei fluviului Mississippi din epoca Marii Crize antebelice. Tonul brut, supraamplificat al chitării lui John Lee, asemănător cu cel al lui Muddy Waters, care producea propriul său blues electric zgomotos la doar câteva sute de mile spre sud-vest, în Chicago, a contribuit în mare măsură la ceea ce avea să devină sound-ul instrumental principal al blues-ului.

 

Primele înregistrări ale lui John Lee Hooker aveau în același timp o intensitate și o senzualitate la fel de captivante și de pure precum picturile prin picurare pe care le crea expresionistul abstract Jackson Pollock în aceeași perioadă la New York. John Lee, născut într-o zi de 22 august, va fi Artistul Zilei de luni la Big FM pe 92.6 FM / 88.9 FM / www.bigfm.ro

Te-ar mai putea interesa