11,000FaniÎmi place

Artistul Zilei – Moni Bordeianu

Strămoşii lui Moni Bordeianu din partea mamei erau cu toţii şvabi, și s-au stabilit la Beșenova Nouă (acum Dudeștii Noi) în 1748, venind în Banat din regiunile germane Mainz și Trier odată cu celelalte 59 de familii conduse de Johann Oswald care au emigrat sub oblăduirea împărătesei Maria Theresa. Străbunicul lui Florin a murit în primul război mondial.

 

În 1919, după unirea Banatului cu România străbunica sa a plecat în America şi s-a stabilit în Bethlehem, Pennsylvania. În România a rămas bunica lui, care avea atunci 15 ani. Ea s-a căsătorit ulterior cu un șvab din sat și aşa s-a născut mama viitorului cântareț de rock. Tatăl lui Florin era basarabean, fiul preotului Tăunie dintr-un sat de lângă Chişinău, care a fost adoptat de familia Bordeianu. Florin (Moni) Bordeianu avea să afle în adolescență că tatăl său era de fapt din acelaşi sat basarabean cu Tamara Covaci, mama lui Nicu. Prietenul cu care avea să înființeze la începutul anilor ‘60 o formație legendară. Phoenix.

 

Vă aștept la radio Big FM luni 26 februarie. E ziua în care Moni Bordeianu ar fi împlinit 76 de ani… O să ascultăm cele mai frumoase compoziții ale sale (și câteva piese inedite), și o să-i aflați povestea. Adrese utile: 92.6FM (Deva) / 88.9 FM (Hunedoara) / bigfm.ro/live/ Nu uitați, emisiunea de la ora 21:00 îi este dedicată în întregime Artistului Zilei!

 

T.T.Popa

Te-ar mai putea interesa