11,000FaniÎmi place

Artistul Zilei – Peter Gabriel

La începutul anilor ’70, în calitate de lider al trupei Genesis, Peter Gabriel a ajutat rock-ul progresiv să atingă noi ‘culmi’ ale teatralității. Nici ca artist solo nu a fost mai puțin ambițios, dar în acest caz metodele sale au fost mai subtile.

 

Cu albumul solo de debut, omonim, din 1977, explora un teritoriu întunecat și cerebral, încorporând în muzica sa influențe avangardiste, de muzică electronică și de worldbeat. Acel album, precum și cele două ce i-au succedat, l-au transformat pe Peter Gabriel într-un artist cult aclamat de critică, dar începând din 1982, el a început să ‘pătrundă’ în filonul principal al muzicii pop; ‘Shock The Monkey’, primul său hit de Top 40, deschizând calea spre marea sa lovitură, albumul ‘So’, din 1986.

 

Promovat de câteva videoclipuri revoluționare și de single-ul Number One ‘Sledgehammer’, ‘So’ a devenit multiplu disc de platină, iar Peter Gabriel un star pop internațional. El a folosit influența astfel dobândită punându-se în slujba unor cauze umanitare și chiar politice (precum Amnesty International), fapte ce i-au creat o reputație de adevărat nobil al lumii pop, rol pe care a continuat să îl îndeplinească și în secolul XXI.

 

La începutul acestui an, Peter Gabriel a lansat ‘Panopticom’, primul single de pe noul album ‘i/o’, programat să apară în acest an, primul său album cu material muzical absolut nou din 2002 și până acum! Ascultăm împreună această piesă luni 13 februarie când Peter împlinește 73 de ani și va fi Artistul Zilei la Big FM (92.6 FM / 88.9 FM / www.bigfm.ro

Te-ar mai putea interesa