11,000FaniÎmi place

Andrei Bănuță: ”Visul meu de copil a fost să cânt cu Andra”

Vineri, Piața Unirii din Deva a fost neîncăpătoare pentru suntele de persoane adunate la un loc pentru a lua parte la activitățile organizate de Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” din Deva cu ocazia ”Zilelor Tineratului.” Pe lângă artiștii locali care au urcat pe scenă, la ceas de seară a urcat și Andrei Bănuță, dar și Yny Sebi.

Andrei Bănuță este un tânăr solist, cunoscut publicului datorită participării sale la Vocea României, dar și odată cu lansarea piesei ”Nu m-am gândit la despărțire”, un remake după Dan Spătaru, cu Andra. Acesta a povestit despre cum a început să cânte, despre planurile sale, dar și despre cei pe care îi admiră din piața muzicală din România.

Reporter: Andrei, spune-mi te rog despre momentul în care ai început să cânți

Andrei Bănuță: Partea asta de poveste am tot povestit-o. Eu am început să cânt înainte să vorbesc. Așa mi-a zis mie maică-mea. Că urlatul ăla de foame era muzical. Prima mea amintire era cu muzica, pentru că eu când eram mic, treceam prin fiecare cameră unde aveam televizor și deschideam pe posturile muzicale, mă plimbam între camerele alea și știam toate piesele. Și atunci și-au dat părinții mei seama că e ceva de capul meu în direcția asta și m-au dus la Palatul Copiilor, am început la cor în Constanța, după care la canto individual.

Reporter: Te rog să-mi povestești puțin despre prietenia ta cu Theo Rose:

Andrei Bănuță: Eu cu Theo suntem prieteni de mult, ne știam din festivaluri, din concursuri de când eram mici, dar prietenia noastră s-a reînchiegat în momentul în care Ilinca, verișoara lui Theo a fost colega mea de facultate, era colega mea de bancă de facultate. La momentul respectiv nu eram cunoscuți niciunul dintre noi, i-am spus că eu cânt, mi-a spus și ea că are o verișoară ce cântă. Am intrebat-o că cine e și a zis că Theo Rose. Și am zis cun să n-o știu pe Theo. Și după acel moment ne-am reîntâlnit și am simțit că avem un vibe de prietenie și am rămas prieteni buni de tot. Și vom rămâne în continuare.

Reporter: Spune-mi te rog una dintre piesele din România care te ajută să te ridici atunci când ești trist, supărat.

Andrei Bănuță: E o piesă care-mi dă o stare de bine și e lansată acum de curând,n-o să zic de la mine că n-o să fiu atât de basic. Imi place foarte tare piesa lui Misha Miller cu Limbo și Andro, ”Mamma Mia” Îmi place piesa asta și mie și trupei mele, am ascultat-o în mașină până la Deva și numai asta am ascultat-o plus 2 manele.

Reporter: Păi și manelele care sunt?

Andrei Bănuță: ”Te-ai jurat că mă iubești” Leo de la Roșiori și Jador, n-o știe multă lume, dar sună bine. Îmi place repertoriul lui Cristi Nucă foarte mult, îmi place Dorel de la Popești. Îmi plac lăutarii autentici, ascultăm oamenii care au ceva de spus și care o fac elaborat din punct de vedere muzical. Ne plac oamenii care cântă complicat.

Reporter: Spune-mi te rog din străinătate o piesă care te ajută să te ridici

Andrei Bănuță: Outlandish-”Im callin you” pentru că era piesa preferată a mamei mele și o să-mi placă toată viața.

Reporter: Piesa care a avut cel mai mare impact asupra ta din propriul repertoriu

Andrei Bănuță: Piesa mea de suflet, piesa pe care o să o iubesc toată viața mea, ți-am spus mai devreme despre mama, este ”Dau stelelor numele tău.” Este piesa pe care o doresc ca atunci când voi fi în cel mai înalt punct al carierei mele să o relansez și mi-aș dori ca atunci să o audă toată lumea, că atunci când am lansat-o nu a auzit-o toată lumea, deși are câteva milioane de vizualizări pe Youtube, e o piesă extrem de personală. Însă piesa care mi-a schimbat viața este ”Nu m-am gândit la despărțire” împreună cu Andra, mai e și piesa ”Afară plouă” (n.red. Piesă cântată cu Marina Voica, a cărei piesă este). Sunt piesele care au ajuns la oameni și sunt piesele care în momentul potrivit m-au făcut pe mine vizibil. și sunt recunoscător pentru asta.

Reporter: Povestește-mi în câteva cuvinte despre colaborarea cu Andra. Cum ai ajuns să lucrezi cu ea?

Andrei Bănuță: Primul meu manager ever, primul om care a crezut în mine muzical din industria asta, a fost tatăl ei, care m-a văzut la Vocea României. Este vorba despre Alexandru Mihai, cunoscut și recunoscut în toată țara. El m-a văzut la Vocea României, printr-o întâmplare fericită venită de la Dumnezeu am ajuns să lucrăm împreună, însă drumurile noastre s-au despărțit după vreun an și jumătate pentru că tatăl Andrei s-a mutat înapoi la Câmpia Turzii, iar eu am rămas în București, dar interesant e că n-am colaborat cu Andra în timp ce eram manageriat de tatăl ei, Între timp mi-a scris Matteo, m-a chemat la studio, am început să compun muzică alături de el; am greșit într-atât până am început să o fac bine. Eu am trimis Andrei multe demo-uri, însă piesa asta care era ieșită într-o sesiune cu chitaristul meu Bolero și producătorul cam celor mai de succes momente ale mele și piesele mele de succes și momentele live de la radio, le-am făcut împreună. I-am trimis multe demo-uri Andrei în cariera mea, dar la piesa asta nu l-am trimis eu; a ajuns cumva la ea. Noi am și filmat clip la piesa asta, eu singur în el, un videoclip de mulți bani după care Andra a sunat și a zis că vrea să vină și ea să tragă vocea pe piesă și am simtit că visul meu s-a îndeplinit. Era visul meu de copil să cânt cu Andra.

Reporter: Ești un om de festival, ai luat parte la multe competiții. Spune-mi ai fi interesat să reprezinți România la Eurovision?

Andrei Bănuță: În momentul ăsta o să spun că nu pentru că mi se pare o haină mult prea grea de purtat pe umerii unui artist român și consider că mai am nevoie să capăt niște experiență pentru că îmi doresc în momentul în care mă duc acolo îmi doresc să fac cinste țării și oamenilor care-și vor pune încrederea în mine.

Reporter: Sunt convins că ai auzit de Selecția Națională și cunoști artiști care ne-au reprezentat țara în străinătate. Există vreun moment și un artist care-ți place dintre cei care ne-au reprezentat pe noi?

Andrei Bănuță: Sunt foarte mulți. Mihai Trăistariu este una dintre cele mai bune voci. masculine din România care a reprezentat vreodată cu atât de multă cinste. Îmi place momentul din 2002 al doamnei Monica Anghel, momentul din 2005 al doamnei Luminița Anghel, îmi place mult și Paula Seling și Ovi. Sunt foarte multe momente care-mi plac mult. Știu că în ultimii ani au fost ceva probleme… Și îmi plac și cei din generația noastră, Andrei Ursu (WRS), Roxen. Sunt artiști foarte curajosi și eu îi admir de pe margine și îi aplaud pentru chestia asta.

Reporter: Un Andrei din trecut și un Andrei din viitor. Ce i-ar spune Andreiului din prezent?

Andrei Bănuță: Andrei din trecut i-ar spune lui Andrei din prezent i-ar spune că eu am avut încredere în tine. Mă bucur că ai ajuns aici.

Reporter: Și cel din viitor, ce i-ar spune Andreiului din prezent?

Andrei Bănuță: Nu știu ce i-ar spune pentru că n-a ajuns Andrei în viitor, dar cred că i-as spune printr-un exercițiu de imaginație că Andrei din prezent îi va face cinste din toate punctele de vedere și sper să se mențină cum s-a menținut până acum și sa poată sa iasă cu capul sus întotdeauna și să fie mândru de toate acțiunile lui văzute și nevăzute!

Credit foto: Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” Deva

Te-ar mai putea interesa