11,000FaniÎmi place

Crăciunul, una dintre cele mai importante sărbători religioase

Crăciunul este celebrat din antichitate pentru a marca nașterea lui Iisus, devenind de-a lungul anilor o sărbătoare prin excelență a familiei.
Crăciunul este marea zi a nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, fiind sărbătorită de toți creștinii pe dată de 25 decembrie a fiecărui an.

 

Sărbătoarea Crăciunului este marcată de obiceiuri precum colindele, împodobitul bradului şi darurile Moşului, mult aşteptate de copiii din întreaga lume.

 

De Moș Ajun încep colindele și țîn până noaptea târziu. Colindătorii vestesc Nașterea Mântuitorului și primesc, potrivit tradiției, mere, nuci și covrigi.

 

Pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această zi sunt legate de cultul fertilităţii şi de atragerea binelui asupra gospodăriilor. Cel mai în vârstă membru al familiei trebuie să arunce în faţa colindătorilor boabe de grâu şi de porumb.

 

Merită atenție obiceiul gospodinelor, ce ține de pregătirea bucatelor și colacilor pentru colindători. Coacerea colacilor de ritual impune anumite canoane pentru femeia gospodină. Potrivit tradiției din primul aluat se face un colac special, numit „Crăciun” sau „Crăciunel” în formă de cifra opt neîncheiată. Crăciuneii se pun la icoană și se păstrează pînă primăvara, urmînd să fie împărțiți la vite pentru a fi sănătoase.

 

Sărbătoarea Naşterii Domnului a prilejuit numeroase obiceiuri, împodobirea bradului fiind unul dintre ele. Globuri frumos colorate își găsesc locul pe crengile pomului, apoi beteală și beculețele electrice. În vârful bradului se aşază de obicei o stea, pentru a ne aminti de steaua văzută de cei trei magi.

 

Pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi: cârnații, tobă, răciturile, sarmalele, friptură de porc, ciorbă. Nelipsite sunt și dulciurile: cozonacul, plăcintă,lipiile. Toate acestea vor face parte din masă de Crăciun, fiind însoțite și de băuturi: țuică și vinuri diverse.

 

De Crăciun nimeni nu trebuie să fie supărat, ci toți să ne bucurăm de Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos!

Te-ar mai putea interesa